CVZmvV15832208374842 b
Maktablar, mehribonlik uylari va maktab-internatlardagi ovqatlanishni tashqi manbalardan olish mumkin 11

O‘zbekiston Xalq ta’limi vazirligi maktablarda ovqatlanishni yaxshilash bo‘yicha hukumat qarori loyihasini ishlab chiqdi. Hujjatda 2022-2023 o‘quv yilidan boshlab mamlakatimizning barcha hududlaridagi maktablar, maktab-internatlar va Mehribonlik uylarida ovqatlanishni autsorsing yo‘li bilan tashkil etish taklif etilmoqda.

MPE va Sog‘liqni saqlash vazirligiga oziq-ovqat mahsulotlariga qo‘yiladigan talablarni hisobga olgan holda o‘quvchilarning yosh guruhlari bo‘yicha ratsional ovqatlanishining kunlik normalarini ishlab chiqish va tasdiqlash topshirildi. Loyihada Ta’lim va fan vazirligiga qarashli ta’lim muassasalarida sog‘lom ovqatlanishni tashkil etish to‘g‘risidagi nizom ham o‘rin olgan.

Ta’lim muassasalarida autsorsing asosida ovqatlanishning maqsadlari quyidagilardan iborat:

  • talabalar uchun to’liq sog’lom ovqatlanishni tashkil etish va ularni yuqori sifatli idishlar orqali tiklash;
  • sanitariya-gigiyena me’yorlari va sog’lom ovqatlanish talablariga rioya qilish;
  • ta’lim tashkilotlari rahbarlarini tarbiyaviy bo’lmagan vazifalardan ozod qilish.

Ta’lim tashkilotidagi ovqat xonasi va oshxona binolari nol stavka bilan ijara shartnomasi bo’yicha autsorsing kompaniyasiga o’tkaziladi. Autsorserni tanlash davlat xaridlari to‘g‘risidagi qonun hujjatlari asosida amalga oshiriladi. Ta’lim va fan vazirligi va autsorsing xizmatlarini ko’rsatuvchi korxonalar assotsiatsiyasi tomonidan autsorser faoliyatining doimiy monitoringi amalga oshirilishi kerak.

Sanitariya-epidemiologiya va aholi salomatligini muhofaza qilish xizmati va uyushmasi loyihaga ko‘ra, o‘quvchilar uchun mavsumiy sog‘lom ovqatlanish bo‘yicha namunaviy menyu ishlab chiqadi va uni Ta’lim va fan vazirligi bilan muvofiqlashtiradi. Biroq, autsorsing kompaniyalari uchun namunali mavsumiy menyularga rioya qilish bo’yicha qat’iy talab o’rnatilmagan, o’quvchilarning yosh guruhlari bo’yicha ratsional ovqatlanishining kunlik normalarini hisobga olgan holda menyu talablari belgilanmagan.

Autsorser tomonidan tayyorlangan taomlarning kundalik namunalarini ularning sifati va standartlar va talablarga muvofiqligini nazorat qilish uchun tanlash ta’lim tashkilotining tibbiyot xodimiga yuklanishi taklif etiladi.

Tashkilot rahbari, hamshira va ota-onalar vakillaridan iborat taomning sifati, vazni, menyuga muvofiqligini aniqlaydigan nikoh komissiyasini tashkil etish rejalashtirilgan. Idish talabga javob bermagan taqdirda, komissiya idishni ekspertizadan o‘tkazish uchun yuboradi, nomuvofiqlik to‘g‘risida ekspert xulosasi kelib tushgandan so‘ng komissiya raisi tumanga hisobot taqdim etishi shart.

Loyihaga ko‘ra, hududiy sanitariya-epidemiologiya nazorati xizmati tomonidan har oyda autsorser tomonidan norma va talablarning bajarilishi yuzasidan tekshiruvlar o‘tkaziladi.

Autsorsing kompaniyalarining majburiyatlariga sanitariya-gigiyena qoidalari va me’yorlariga rioya qilish, menyuda idishlarning og’irligi, tarkibidagi mahsulotlar soni va texnologik kartalar ko’rsatilishini ta’minlash, har bir kishi uchun oziq-ovqat uchun sarflangan pul miqdorini ko’rsatish taklif etiladi. kuniga talaba, oziq-ovqat va idish-tovoqlarni sotishni qat’iyan oldini olish, «bolalar sog’lig’iga jiddiy zarar etkazishi mumkin», ishlatiladigan mahsulotlarning sifati va xavfsizligini ta’minlash va boshqalar. Loyihada «sog’likka jiddiy zarar etkazish» ta’rifi yo’q.

Davlat tomonidan kafolatlangan bepul ovqatlanish ta’minlanmagan tashkilotlarda autsorsing kompaniyalari tijorat asosida ovqatlanishni ta’minlashi mumkin.

Loyiha muhokamasi 20-mayga qadar davom etadi.

Eslatib oʻtamiz, 7-fevraldan boshlab Qoraqalpogʻiston Respublikasi va Xorazm viloyatida 1-4-sinf oʻquvchilarini davlat byudjeti mablagʻlari hisobidan bepul nonushta (aperatif) bilan taʼminlash boʻyicha tajriba loyihasi amalga oshirilmoqda.

To’g’ri tashkil etilgan maktab taomlari Markaziy Osiyo mamlakatlarida bolalarda semirish xavfini kamaytirish uchun davlat qo’lidagi vositadir, deb ta’kidlaydi Jahon sog’liqni saqlash tashkiloti. Maktablar, bolalar bog’chalari va dam olish maskanlari sog’lom oziq-ovqat tanlovini qo’llab-quvvatlash va nosog’lom oziq-ovqat va shirin ichimliklar ta’sirini cheklashda muhim rol o’ynaydi.

2006 yilda JSST qabul qildi maktablar uchun oziq-ovqat va ovqatlanish siyosatimaktabda ovqatlanish dasturlarini ishlab chiqish vositasi sifatida. Ushbu hujjat menyuni ishlab chiqish, oziq-ovqat va ozuqaviy tarkibi (yog’lar, oqsillar va uglevodlar nisbati, kaloriyalar, vitaminlar va minerallar va boshqalar), bolalar yoshi bo’yicha porsiya o’lchamlari, shuningdek, mahsulotlarni xarid qilish, qayta ishlash, saqlashga qo’yiladigan talablarni o’z ichiga oladi. stolni sozlash , sanitariya-gigiyena talablari va boshqalar.

Baham ko'ring

Fikr bildirish

Email manzilingiz chop etilmaydi.